Wandelroute van de maand

Route ‘Stameren’ in Maarn – 2,5 of 5 km.

Stameren -panoramaRoute vanaf de Groene Entree Maarn* door gevarieerde bossen, heideveldjes en glooiend groot open veld op de Maarnsche Berg.
De wandelroute staat met W6 aangegeven op de digitale kaart op deze website onder wandelen.

Hoe komt u bij Groene Entree Maarn?
Met het openbaar vervoer:
– NS-station Maarn (vervolgens 10 min. lopen via Tuindorpweg in westelijke richting tot het kruispunt met de N227. Linksaf onder de tunnels door, waarna u na 100 m. rechts de Groene Entree aantreft).
– Bus 82 (vanuit Doorn en Amersfoort, halte Maarnse Grindweg, rijdt niet op zaterdag en zondag)
Met de auto:
– Vanuit Doorn: N227 richting Maarn, 100 m.voor viaduct met A12 links afslaan.
– Vanuit Amersfoort: N227 richting Maarn, 100 m. na viaduct met A12 rechts afslaan.
– Vanuit Utrecht over de A12: op de A12 de afslag Maarn-Doorn nemen, na 100 m rechts afslaan.
– Vanuit Arnhem over de A12: afslag Maarsbergen en naar Maarn rijden tot provinciale weg N227, daar links afslaan, tunnels onderdoor en na 100 m. rechts afslaan )

Wat is de markering van de route?
U kunt de gele of de blauwe route lopen, ieder plm. 2,5 km. Bij de start ziet u een kaart op een informatiebord. De routes zijn gemarkeerd met een smalle blauwe en gele band op paaltjes. U kunt ze ook combineren. Hiervoor kunt u het beste starten met de gele route, die na plm. 3 km. op een duidelijk kruispunt van onverharde paden in het bos rechtdoor over gaat in de blauwe route.
LET OP: op de Falkkaart 25 staat nog de oude rode markering.

Wat krijgt u te zien?
– Gevarieerd bos, heideveldjes, zandafgraving. In januari 2015 is het Utrechts Landschap hier gestart met het kappen van bomen om plaats te maken voor heide.
– De blauw gemarkeerde route gaat beneden aan de trap rechtsaf. De route linksaf gaat rondom het water en is zo mogelijk nog mooier! U ziet dan ook het Zwerfsteneneiland. Het eiland zelf is afgesloten. Hier worden elke eerste zaterdag van de maand rondleidingen georganiseerd (zie zwerfsteneneiland.nl).

Waar kunt u wat eten en drinken?
Zowel met de blauwe, als de gecombineerde route komt u langs het Eet & Café Onder de Pannen, voor een kopje koffie, een lunch of een diner. Het ligt halverwege de blauwe route op een prachtige plek in het bos. Het is ook met de auto, deels via een onverharde weg, bereikbaar: volg de borden vanaf de Groene Entree. U bent hier welkom met uw Heuvelrug Pas.

*De Groene Entrees van het Nationaal Park zijn de startplekken voor wandelingen: er is een parkeerplaats, aansluiting op het openbaar vervoer, en een informatiezuil