Wandelroute van de maand

Route ‘De Ringheuvels’ in Leusden– 4,8 km, 9,5  of 13 km.

heide-winterRoute over het prachtige landgoed Den Treek-Henschoten door bos, heidevelden, landbouwgronden, oude afgegraven veengebiedjes, met zeer gevarieerde flora en fauna.  

De wandelroute staat met W7 aangegeven op de kaart van het Nationaal Park op deze website onder wandelen.

Landgoed Den Treek-Henschoten
Landgoed Den Treek-Henschoten is met 2000 ha, na Landgoed Twickel in Twente, het op één na grootste landgoed van Nederland. Het is een zeer gevarieerd gebied en strekt zich uit van Oud-Leusden aan de rand van Amersfoort in het noorden tot aan de A12 bij Maarn in het zuiden. Het landgoed is in bezit van de nazaten van de familie De Beaufort die twee landgoederen begin vorige eeuw samenvoegden.

Start
Korte wandeling van 4,8 km: vanaf parkeerplaats aan de Waterlooweg.
Met de auto te bereiken vanaf de rondweg Amersfoort, afslag Maarn, of vanaf de A28, afslag 6. U rijdt vervolgens richting Maarn. U dient na ongeveer 1 km. bij verkeerslichten eerst de ventweg op te rijden langs de N227 (Doornseweg) om de Waterlooweg in te kunnen rijden. De parkeerplaats ligt na 800 m. aan de rechterkant.
Lange wandeling van 9,5 of 13 km: vanaf Hotel Landgoed ISVW, Dodeweg 8, 3832 RD Leusden.
Landgoed ISVW is centraal gelegen en zeer goed bereikbaar. Het ligt op maar 2 minuten vanaf de A28 (afslag 6).

Beschrijving korte wandelroute (4,8 km)
Wat is de markering?
De geel-blauwe markering staat aangegeven op bomen. Zie het informatiebord bij de parkeerplaats.

Wat krijgt u te zien?
De Ringheuvels dankt zijn naam aan de voormalig ringvormige stuifduinen. Deze zijn begroeid geraakt met bos of werden beplant met bomen. Recentelijk zijn delen open gemaakt, wat naast grote variatie in flora en fauna, ook prachtige vergezichten oplevert. U treft er ook een laagte, het Langeveen, met natte natuurontwikkeling. Het was vroeger een veengebied dat is afgegraven. Paarden en koeien worden ingezet om het gebied open te houden.

Beschrijving lange wandelroute (9,5 en 13 km)
De beschrijving van de route vindt u op de website van het Landgoed ISVW. U kunt ook hier klikken.

Waar kunt u wat eten en drinken?

  • Bij de korte wandelroute: deze leidt niet langs een horeca-gelegenheid. Op ongeveer 3,5 km. afstand van het startpunt (en eindpunt) ligt Pannenkoekenhuis Bergzicht. Het ligt aan de N227 (Doornseweg), ten zuiden van de ingang van de Waterlooweg.
  • Bij de lange wandelroutes: vooraf en na afloop kunt u terecht in het restaurant van Hotel Landgoed ISVW om iets te drinken of te eten.

 

Heb je nog belangstelling voor de vorige wandelroute van de maand? Klik dan hier.