Wandelroute van de maand februari/maart

Wandelroute ‘Wallenburg’ in Austerlitz –  6 km.

route wallenburg panoramaPrachtige wandelroute over het landgoed Wallenburg dat hoort bij de Boswachterij Austerlitz, een gemengd natuurgebied met bos, kleine heideveldjes, oude beukenlanen en herinneringen aan de Franse tijd.

De wandelroute staat met W4 aangegeven op onze kaart met wandelroutes.

Boswachterij Austerlitz
De Boswachterij Austerlitz is een gebied met een bijzondere geschiedenis. Rond 1800 was hier een enorme heidevlakte. De Franse troepen kozen die in 1804 als legerplaats. En om de tijd te doden werd een aarden piramide gebouwd als gedenkteken voor Napoleon. Rond die nederzetting is het huidige dorp Austerlitz ontstaan.  De heidevlakte heeft plaatsgemaakt voor een 150 jaar oud bos met grove dennen, lariksen, douglassparren, fijnsparren, berken, eiken en beuken, waar reeën en roofvogels zich prima thuis voelen. Boswachterij Austerlitz ontstond in 1939 toen Staatsbosbeheer de landgoederen Wallenburg en Austerlitz aankocht.

Landgoed Wallenberg
Landgoed Wallenburg ligt ten zuiden van het militair oefenterrein Leusderheide. Het is genoemd naar de hofstede Wallenburg, gebouwd in het jaar 1797, door de gevluchte hugenoot Jean Marie D’Amblé. Hij had zijn hofstede deze naam gegeven vanwege het dichtbij gelegen Soesterberg en de door hem opgeworpen aarden wallen rondom deze hofstede; dit in verband met de zandverstuivingen. Ook had hij een 14 meter diepe put uitgegraven. Deze Put van Wallenburg is nog het enige overblijfsel van dit landgoed.

Waar is de start?
Vanaf de parkeerplaats van het Beauforthuis steekt u de provinciale weg over en loopt u de verharde weg in. U slaat linksaf voor het informatiebord. Na plm. 50 m. ziet u aan de linkerkant het eerste paaltje met de gele markering.

zeearend den treekHoe komt u bij het Beauforthuis?
U vindt hier informatie over de bereikbaarheid.

Wat is de markering?
Gele band op paaltjes.

Waar kunt u wat eten en drinken?

  • Het Beauforthuis is geopend vanaf 9.00. Het heeft een volledig biologische kaart! Hier worden vaak tapasconcerten gegeven (zowel op de consumpties als op de entree krijgen pashouders 10% prijsvoordeel).
  • Pannenkoekenhuis Bergzicht ligt 3,5 km verderop, zie onze kaart met wandelroutes (ook bij acties wordt u hier 10% voordeel op de rekening gegeven).

Wat is er nog meer te doen?

  • Bezoek aan de Pyramide van Austerlitz, met bezoekerscentrum. Het ligt op 2,5 km. afstand van het Beauforthuis, aan de provinciale weg richting Woudenberg.