Wandelen

Wandelroutes Nationaal ParkWij hebben zes verschillende wandelroutes voor je op een rijtje gezet. Ze zijn gemarkeerd met een gekleurde balk op de paaltjes. Ze staan ook vermeld op de Falkkaart Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, nr. 25, te koop bij VVV-punten en diverse ondernemers.

paaltje wandelroute NPUHWil je even pauzeren tijdens de wandeling? De ondernemers die wij bij de routes hebben vermeld geven je 10% prijsvoordeel op vertoon van je Heuvelrug Pas.

Als je op de kaart klikt, vergroot je de kaart en zie je de routes en de pas-acceptanten (en hun websites, met een klik op de naam). Lees hieronder de beschrijving.

We hebben ook een speciale wandelroute van de maand! Klik hier

Amerongen
W1: Godard Bentinckroute – 10 km – bruine markering paaltjes 

zuylestein1Start: 
Cafe Restaurant Buitenlust (open vanaf 9.00 uur): als je recht tegenover het restaurant de Nederstraat in loopt, sla je linksaf de Zandvoort in. Je ziet meteen rechts de aanduiding van de route.

Wat krijg je te zien?
Gemengde bossen (stiltegebied!), beukenlanen, uitzichtpunten (leidt naar Amerongse Berg, met 68,9 m het hoogste punt van de heuvelrug), tabakscultuurgronden, kasteel, historische dorpskern, uiterwaarden. 
Bekijk hier de grote kaart.

Aanrader: Herberg Den Rooden Leeuw in Amerongen voor een diner (tel: 0343 – 45 40 55). In de inpandige Stallerij kan je op zondag vanaf 12 uur aan lange tafels aanschuiven voor een kleinere kaart voor een lunch of diner.

Leusden
W2: Treekerpunt – 2 km – rode markering paaltjes 

Start: 
Pannenkoekenhuis Bergzicht (open: ma t/m vrij vanaf 10 uur, za/zo vanaf 11.30 uur): tegenover het restaurant steek je bij de stoplichten het kruispunt over en zie je vrijwel direct schuin links het eerste paaltje.

Wat krijg je te zien?
Het Treekerpunt is een heuvelachtig terrein dat bestaat uit een groot heideveld, waar enkele jaren geleden een heideherstelproject heeft plaatsgevonden.

Aanrader: Theatercafé Het Beauforthuis voor een (biologische) lunch (dagelijks open vanaf 9 uur).

Zeist
W3: Wallenburg – 6 km – gele markering paaltjes

npuh_portret-reebok_frank-terstappen_1024x1024 Start: Theatercafé het Beauforthuis (dagelijks open van 9-20 uur, tot later als er voorstellingen zijn.  Je krijgt met de pas ook 10% prijsvoordeel op de voorstellingen). Je steekt tegenover de parkeerplaats de weg over en loopt de verharde weg in. Vervolgens linksaf voor het informatiebord. Na plm. 50 m. aan de linkerkant staat het eerste paaltje met de gele markering. 

Wat krijg je te zien?
Gemengd natuurgebied met bos, kleine heideveldjes, oude beukenlanen en herinneringen aan de Franse tijd in de boswachterij Austerlitz. 

Aanrader : 
– Bezoek aan de Pyramide van Austerlitz, met bezoekerscentrum. Op 2,5 km. afstand van het Beauforthuis, ook gelegen aan de provinciale weg, richting Woudenberg. 
– Pannenkoeken eten in Pannenkoekenhuis Bergzicht, 3,5 km verderop, zie kaart hierboven (ook bij acties wordt je hier 10% voordeel op de rekening gegeven).

Zeist
W4: Hoog Kanje – 5,5 km – groene markering paaltjes

Start: Theatercafé het Beauforthuis (dagelijks van 9-20 uur, tot later als er voorstellingen zijn). Het eerste paaltje van de route staat bij het fietspad naast de parkeerplaats. Na 100 meter zie je aan de rechterkant het volgende paaltje, en verlaat je het fietspad. 

Drentse HeideschapenWat krijg je te zien?
Boswandeling naar het heideveld Hoog Kanje. Aan het einde van het heideveld kruist een aantal paden. Je ziet aan de overkant van het fietspad, schuin links, een bordje dat verwijst naar de oude schaapskooi van het Utrechts Landschap, 300 m. verderop. Het is ingericht als informatiecentrum (open: zondag van 13.30 – 16.30 uur).  Er lopen Drentse Heideschapen. Iedere zondag rond 15.30 uur kunnen kinderen helpen met het voeren. Teruggekeerd bij het fietspad, vervolg je de wandelroute via dit pad langs de heide. Na 400 m. zie je links een paaltje en ga je het bos.

Aanrader : 
– Bezoek aan de Pyramide van Austerlitz, met bezoekerscentrum. Het ligt aan dezelfde weg als het Beauforthuis, 2,5 km. verderop richting Woudenberg.
– Pannenkoeken eten in Pannenkoekenhuis Bergzicht, 3,5 km. verderop, zie kaart hierboven (zelfs bij acties wordt je hier 10% voordeel op de rekening gegeven).

Maarn
W5: Route Stameren – 2,5 0f 5 km – blauwe en gele markering paaltjes

Start: De Groene Entree Maarn. 
Met de trein te bereiken vanaf NS-station Maarn, vervolgens 10 min. lopen via Tuindorpweg in westelijke richting tot het kruispunt met de N227. Dan linksaf onder de tunnels door. De Groene Entree bevindt zich na 100 m. aan de rechterkant. Met de bus: bus 82 vanuit Doorn en Amersfoort, halte Maarnse Grindweg (rijdt niet op zondag)
Met de auto:
– Vanuit Doorn: N227 richting Maarn, 100 m voor viaduct met A12 links afslaan.
– Vanuit Amersfoort: N227 richting Maarn, 100 m na viaduct met A12 rechts afslaan.
– Vanuit Utrecht over de A12 (vanuit Arnhem is er geen afslag in Maarn): op de A12 de afslag Maarn-Doorn nemen, na 100 m rechts afslaan.

Bij de start zie je een kaart op een informatiebord. Je kunt de gele of de blauwe route lopen, ieder plm. 2,5 km.  De routes zijn gemarkeerd met een smalle blauwe en gele band op paaltjes. Je kunt ze ook combineren. Hiervoor kan je het beste starten met de gele route, die na plm. 3 km. op een duidelijk kruispunt van onverharde paden in het bos rechtdoor over gaat in de blauwe route.
LET OP: op de Falkkaart 25 staat nog de oude rode markering.

Wat krijgt u te zien?
Gevarieerd bos, heideveldjes, zandafgraving. Loop je de blauw gemarkeerde route, dan kan je onderaan de trap ook rondom het water lopen. 

Horeca onderweg
Eet & Café Onder de Pannen, voor een kopje koffie, een lunch of een diner. 

Leusden
W6: Ringheuvels – 4,8 km – zie informatiebord bij de start voor markering.

Start: Parkeerplaats aan de Waterlooweg. Komend vanaf de ventweg langs de N227 (Doornseweg) ligt de parkeerplaats na plm. 800 m. aan de rechterkant, 

wandelaars nationaal park utrechtse heuvelrugWat krijg je te zien?
Bos, heidevelden, landbouwgronden, oude afgegraven veengebiedjes, met zeer gevarieerde flora en fauna, waaronder de ringslang. De Ringheuvels dankt zijn naam aan de voormalig ringvormige stuifduinen. 

Aanrader : 
Pannenkoekenhuis Bergzicht, dat ligt aan de N227 richting Maarn, ongeveer 2 km. verderop aan de rechterkant, zie de kaart hierboven. 

Overig aanbevolen wandelroutes:

Diverse wandelroutes vanaf de Groene Entrees tussen Doorn en Leersum/Amerongen, gelegen aan N225, bijvoorbeeld: